В студените месеци може да се каже, че ставаме уязвими за студа. За хората с определени неврологични проблеми  студеното време може да предложи някои по-неприятни последици като целта на информацията по-долу е да ги обясни и да даде насоки как да се справите с тях.

Студеното време може да повлияе негативно следните оплаквания:

 

Болка

За хората с болка в гърба, тригеминална невралгия или друга неврологична болка студът може да засили неприятните усещания. Това се дължи на нервната система и начинът, по който тя работи и реагира на температурните промени. Докато топлото време и горещината може да Ви направят летаргични и отпуснати, студът може да провокира усещането за болка.

Мускулна скованост

Студеното време може да увеличи мускулната скованост или спазми, ако страдате от множествена склероза или друг спастицитет. Ако забележите такива промени при ниско температури, за Вас е добре да ги избягвате.

Чувствителност

Има хора, за които е трудно до невъзможно да различават топло и студено. Ако имате такива проблеми вземете мерки, когато предстои да се излагате на студ или внимавайте с източниците на топлина съотв. отоплителни уреди в студения сезон.

Кръвно налягане

Ако имате проблеми с кръвното налягане или съдови проблеми, трябва да избягвате дълъг престой на ниски температури и да затоплите дома си добре. Свържете се с Вашият лекар, ако имате нужда от консултация за кръвното си налягане!

Лед и движение

Ако страдате от замаяност, световъртеж и проблеми с равновесието, внимавайте със сигурността на придвижването си по заледени участъци от пътя.

Да се справим при ниски температури

Стоплете се

Допълнителен слой дрехи в студа са полезни, вкл. Термобельо. Защитете стъпалата си и дланите с чорапи и ръкавици. Ползвайте зимно палто, шапка и маска за лице, ако е необходимо. Ако имате част от тялото, която е болезнена, затоплете я допълнително- пр. Маска боне на лицето при лицева болка.

Носете си топла напитка, ако ще пътувате продължително.

Затоплете дома си

Оптималните температури за дневната се между 18 и 21 градуса Целзий. Добре е да поддържате температурата на спалнята си над 18 градуса нощно време. Ако ви тревожат сметките за опоплението през студените месеци, може да се интересувате от програми за подпомагане или подобряване на енергийната ефективност на жилището си.

И още…

-Хранете се адекватно и приемайте нужното количество течности: така поддържате необходимото енергийно ниво. Приемайте топла храна, плодове и зеленчуци.

-Ако е възможно, движете се повече-така подобрявате циркулацията си и се затопляте.

-Алкохолът Ви дава илюзорно чувство за топлина като в същото време може вече да сте преохладени. Избягвайте го.

-Ако болките се усилват в студеното време, може да се наложи да се срещнете с лекар, за да коригирате лечението си.

-Не се изкушавайте да излизате навън в твърде студено време. Останете на топло, помолете някой да напазари или да Ви помогне.

Вътрешна топлина

А какво ще направите, ако някой Ви помоли за помощ или видите, че се нуждае от такава?  J    Весели Празници !